Αναμφισβήτητα, η Σελήνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Κάθε βράδυ είναι εκεί να μας συντροφεύει και μερικές φορές να μας μελαγχολεί. Όμως, τελικά πόσο χρήσιμη μας είναι; Η επιστήμη (και όχι μόνο) απαντά.
Ας ξεκινήσουμε με τους 4 επιστημονικούς λόγους:
Η Σελήνη από τη στιγμή της δημιουργίας της, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, προστατεύει τη Γη από όλα αυτά τα αντικείμενα (μετεωρίτες, κομήτες) που ταξιδεύουν ανενόχλητα στο αχανές διάστημα. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, όμως καθώς πλησιάζουν προς το μέρος μας έλκονται από τη βαρύτητα της Σελήνης με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κινηθούν προς το μέρος της. Σκεφτείτε μόνο ότι οι χιλιάδες κρατήρες που βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης (μπορείτε το βράδυ να τις αντικρύσετε ακόμα και με γυμνό μάτι), χωρίς την Σελήνη θα είχαν σχηματιστεί στην Γήινη επιφάνεια. Πως θα εξελισσόταν η ζωή στη Γη αν κάθε τόσο τέτοιου είδους αντικείμενα έπεφταν πάνω μας;
Το φως που μας προσφέρει η Σελήνη (ετερόφωτο σώμα) κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απαραίτητο για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, ειδικά σε εποχές προγενέστερες της ανακάλυψης της φωτιάς. Πως θα μπορούσε ο άνθρωπος να επιβιώσει όταν θα περνούσε τη μισή του ζωή στο απόλυτο σκοτάδι;
Η άνοδος της στάθμης του νερού (πλημμυρίδα) μαζί με τη κάθοδο του (άμπωτη) στη διάρκεια ενός 24ώρου ονομάζεται παλίρροια. Το φαινόμενο οφείλεται κατά κύριο λόγο στη Σελήνη και σε μικρότερο ποσοστό στον Ήλιο.
Η παλίρροιες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Όταν σχηματίστηκε η Σελήνη, η απόσταση της από τη Γη ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την τωρινή της απόσταση με αποτέλεσμα το φαινόμενο της παλίρροιας να ήταν πολύ πιο έντονο. Τα τσουνάμι της περιόδου εκείνης συνέβαλαν στη μεταφορά οργανικής ύλης από τη στεριά στο θαλασσινό νερό. Τα υλικά αυτά βοήθησαν να αναπτυχθεί η ζωή.
Χωρίς τη Σελήνη οι παλίρροιες θα οφείλονταν μόνο στην επιρροή του Ήλιου. Έτσι, την εποχή που σχηματίστηκε η Σελήνη, το φαινόμενο δεν θα ήταν τόσο έντονο με αποτέλεσμα να μην εξελιχθεί η ζωή όπως την ξέρουμε.
Ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι κάθετος προς το επίπεδο της εκλειπτικής (νοητή τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο - Στο σχήμα δείχνεται με έντονο μπλε χρώμα) αλλά παρουσιάζει μια μικρή κλίση 23° και ονομάζεται λόξωση. Η σταθερή τιμή αυτής της γωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας, αφού επιτρέπει το σταθερό της κλίμα (Το ποσό της ηλιακής ενέργειας που παγιδεύεται στις διάφορες ζώνες της Γης διατηρείται σταθερό)
Χωρίς τη Σελήνη, αυτή η γωνία θα «έπαιζε» μεταξύ των τιμών 0 - 90° με καταστροφικές συνέπειες πάνω στη Γη και το κλίμα της. Και χωρίς σταθερό κλίμα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για γεωργική παραγωγή.
Η Σελήνη έχει πρωταγωνιστήσει σε χιλιάδες τραγούδια, βιβλία και ταινίες έστω και ως guest star. Ποιος δεν την έχει κοιτάξει χωρίς να ταξιδέψει; Πέρα από τους επιστημονικούς λόγους χρειαζόμαστε τη Σελήνη για να ομορφαίνει τις νύχτες μας...
—————